Zeama bordeleză este una dintre substanțele la care poți apela pentru a preveni atacul manei la roșii. Este bine însă să reții că are doar efect preventiv, fiind eficientă înainte ca mana să atace frunzele. O dată ce boala a pătruns în plantă, trebuie să apelezi la alte tratamente.
Cuprins
Ce este zeama bordeleză?
Zeama bordeleză este un tratament aplicat la roșii, cartofi, viță de vie și pomi fructiferi cu acțiune fungicidă și algicidă. Se obține dintr-un amestec de suflat de cupru cu var hidratat sau stins și se aplică atât pe plantă, cât și pe sol.
Cum prepari zeama bordeleză?
Pentru perioada de vegetație, începând cu primele frunze și până culegi rodul, zeama bordeleză se aplică pe plantă într-o concentrație de 0.5 - 1%.
1. Pregătește ingredientele și recipiente potrivite
Pentru a prepara zeamă bordeleză ai nevoie piatră vânătă, var stins, apă și două recipiente.
De exemplu, pentru a prepara 10litri de soluție ai nevoie de:
10litri de apă
50g var hidratat sau stins
50g suflat de cupru sau piatră vânătă
2 recipiente din plastic (căldări, bidoane), unul de minim 5 litri și unul de minim 10litri
2. Prepară soluția de var stins
În găleata mai mare adaugi 50g de var stins sau hidratat și 5litri de apă la temperatura camerei. Amesteci bine pentru a omogeniza.
3. Prepară soluția cu piatră vânătă
În găleata mai mică adaugă piatra vânătă bine mărunțită pentru a se dizolva ușor, și apa. Amestecă bine cu un băț sau o ustensilă din plastic. Evită metalele pentru că soluția este corozivă.
4. Amestecă cele două soluții
Toarnă soluția de sulfat de cupru peste cea de var și amestecă bine pentru a omogeniza. Ar trebui să aibă o culoare frumoasă de albastru intens, ca cerul.
5. Pune soluția în ustensila de stropit
Cel mai simplu și mai sigur este să stropești cu vermorelul, indiferent dacă vorbim despre un model mic, de 2litri, sau unul mare de 10litri sau mai mult. Cantitatea obținută mai sus este suficientă pentru a stropi aproximativ 100mp de cultură de roșii.
Este important ca vermorelul să fie curat. Zeama bordeleză nu se amestecă cu insecticide sau alte tratamente.
Cum stropești la roșii cu zeama bordeleză
Stropirea se face la roșii cel mai adesea după ploaie, când plantele sunt expuse la un risc mai mare de a face mană. Roșiile se stropesc bine pe frunze, din plin, pentru a îndepărta fungii de mană.
Evită să stropești în zi cu vânt, vei irosi mult din soluție și poate veni către tine.
Comments