top of page

Cand se culeg porumbele

Updated: Aug 11, 2022



Cand se culeg porumbele pentru a nu fi amare si cum stii ca sunt coapte bine. Ce beneficii iti ofera, cum le consumi si ce alte elemente mai poti culege de la arbustul Prunus Spinosa.


Ce sunt porumbele

Alaturi de catina, macese, merisoare, coacaze si afine, porumbelele fac parte din categoria fructelor de padure. Au culoare albastru - inchis cand sunt bine coapte, seamana cu prunele ca forma, doar ca sunt mai mici, iar gustul este acrisor.


Se folosesc atat in preparate culinare precum dulceata, compot, sirop, gem, vin, lichior, cat si ca produse medicinale naturiste, sub forma de ceai si tinctura.


Cand se culeg corect, porumbele sunt placute la gust si aduc un aport insemnat de nutrienti si antioxidanti.


Porumbele sunt fructele arbustului numit porumbar (Prunus Spinosa). Acesta creste spontan in zonele de campie si de munte, pe langa paduri si drumuri, si poate ajunge pana la 3 metri inaltime.


De la porumbar se mai folosesc medicinal, in afara de fructe, frunzele, mugurii, florile, coaja si crengutele.



Recoltare - Cand se culeg porumbele


Ca perioada, porumbele se culeg in lunile octombrie - noiembrie. Este bine sa le recoltezi insa doar atunci cand au culoarea purpuriu inchis si sunt moi cand le strangi in mana.


Un alt semn care iti spune ca sunt fructele de porumbar suficient de coapte pentru a fi culese este faptul ca incepi sa vezi bobite cazute pe jos, sub arbust.


Porumbele sunt acre si amarui daca sunt culese prea devreme. Pentru a le putea consuma crude si a avea gust bun in gemuri si siropuri, asteapta sa fie expuse la cel putin o dimineata cu inghet.


Bruma domoleste gustul astringent si le face potrivite si pentru consum in forma naturala, fara a fi gatite.


Cand se culeg porumbele inainte de a fi expuse la cel putin o tura de inghet, se pun la congelator peste noapte. Efectul este acelasi si ajuta la indulcire.


Poti usca fructele pentru ceai intinzandu-le pe o hartie, intr-o incapere bine ventilata, pentru 2 - 3 saptamani.


Sunt gata cand devin casante. Le pastrezi cel mai bine in pungi de hartie in camara.



Cand se culeg florile si frunzele de porumbar


Florile trebuie culese treptat, imediat dupa ce infloresc. Asta se intampla inainte ca frunzele de apara, la final de februarie/martie si inceput de aprilie in functie de vreme. Au aproximativ 1.5cm in diametru, cu 5 petale albe.


Frunzele se recolteaza in luna iulie, se usuca si se pot folosi in ceaiuri.


Precautii: Pentru ca arbustul este plin de spini, cand se culeg fructele, florile sau frunzele de porumbar se poarta haine lungi si manusi de gradina.


Pentru ce sunt bune porumbele - beneficii si nutrienti


Fructele porumbarului sunt bogate in vitamina C si vitamina E, cupru, fier, potasiu, magneziu, mangan, fenoli si flavonoizi.



Contribuie la imbunatatirea digestiei, tratamentul bolilor respiratorii, a cariilor dentare, bolilor renale si ale vezicii urinare, afectiunilor cardiace.


Porumbele ajuta la detoxifierea organismului, reduc inflamatiile la nivelului cavitatii bucale si faringelui si joaca rol de energizant natural. Au concentratia maxima de substante active daca sunt recoltate dupa prima bruma.


Beneficii pentru sanatate


Curata sangele de toxine

Florile de porumbar se folosesc in prevenirea gutei si a reumatismului. Planta este bogata in rutina, un compus care ajuta la detoxifiere, si are proprietati depurative.


Porumbele imbunatatesc digestia

Gemul si marmelada din fructe de porumbar te ajuta sa linistesti problemele de stomac si indigestia.


Porumbele sunt bune si pentru a trata constipatia, dar si diareea, pentru a reduce balonarea si in tratamentul dificultatilor de inghitire.


Pentru stimularea apetitului se recomanda ceaiul din flori de porumbar. Se obtine din doua lingurite de flori uscate infuzate intr-o cana de apa fierbinte.


Trateaza rinichii si vezica urinara

Poti apela la florile de Prunus Spinosa si pentru a calma spasmele vezicii urinare si crampele la stomac.


Pentru ca are proprietati diuretice si ajuta la eliminarea lichidelor retinute in corp, contribuie la curatarea rinichilor si eliminarea nisipului si pietrelor care se formeaza in aceasta zona.


Eficiente in afectiunile cardiovasculare

Prunus spinosa are in compozitie flavanoizi precum quercetina, kempferol, acizi fenolici si antociane care protejeaza muschiul inimii impotriva inflamatiilor si a stresului oxidativ.


Trateaza tulburarile respiratorii

Florile de porumbar au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si expectorante si sunt recomandate in tratarea bolilor respiratorii.


Previn formarea cariilor

Proprietatile antibacteriene si antioxidante ale acestui arbust il recomanda si ca planta medicinala si pentru prevenirea cariilor.


Bune pentru oboseala cronica si insomnii

Pentru a trata insomnia, anxietatea, starile de oboseala poti prepara un ceai tonic din flori de porumbar. Se fierbe jumatate de lingurita de flori uscate in 200ml apa, pentru 5 minute.


Comments


bottom of page