top of page

Avantajele irigării prin picurare


Economie de apă, mai puține buruieni, fertilizatori mai eficienți și semințe care germinează mai repede sunt doar câteva dintre beneficiile irigării prin picurare. Citește mai jos ce alte avantaje își oferă aceste sisteme de udare a grădinii.



Udarea corectă, la timp și în cantitate suficientă este foarte importantă pentru o grădină frumoasă, plante sănătoase și o recoltă bogată. Când ploile se lasă așteptate este bine să ai o metodă eficientă pentru a asigura irigarea. O astfel de soluție este sistemul prin picurare.


După cum spune și numele, vorbim despre udarea picătură cu picătură, direct în apropierea plantei, într-un ritm lent, de 2 pana la 20litri/oră.


Transportul apei se asigură printr-o rețeta de furtunuri, tuburi și benzi de udare prin picurare, iar ca sursă se poate folosi apa de la robinet sau din fântână ori rezervor, cu ajutorul unei pompe.


Metodă tot mai populară și la noi, pe fundalul temperaturilor crescute din timpul verii, udarea prin picurare oferă câteva avantaje foarte importante pentru grădinari, indiferent de suprafața cultivată.


Irigarea prin picurare consumă mai puțină apă


Udarea cu picătura este ideală pentru zonele și perioadele secetoase. Pentru că apa ajunge doar în jurul plantei și în apropierea rădăcinii, se economisește cantitatea pe care am folosi-o pentru a uda zonele de pământ gol sau acoperit cu buruieni, dintre răsaduri.


Dacă observi cu atenție volumul de apă necesar până la îmbibarea pământului în jurul tulpinii și oprești la timp kitul de irigare, economisești de asemenea și surplusul care ar rămâne la suprafață și s-a evapora în timp.


Folosind sistemul de udare prin picurare controlezi deci mai bine atât suprafața pe care o uzi, cât și cantitatea de apă livrată la fiecare plantă în parte.


Frunze mai sănătoase


Atunci când pulverizezi apă prin aspersoare sau cu ajutorul unui furtun obișnuit, apa rămâne mai mult timp pe frunze.


Umiditatea le expune la boli, iar sub lumina directă a soarelui, picăturile de apă funcționează ca o lentilă în timpul zilei și pot produce arsuri. Udarea la baza plantei reduce riscul de infecții fungice și pete pe frunze.



Scade efectul de eroziune a solului


Irigarea picătură cu picătură este o metodă delicată de udare care previne eroziunea solului acolo unde aceasta este o problemă.


În plus, pentru că apa nu trece rapid și în cantitate mare prin sol și nutrienții, naturali sau aplicați, se mențin mai bine în strat.


Ajută la aplicarea mai eficientă a îngrășămintelor și tratamentelor


La fel ca și folosirea mai economică a apei, îngrășămintele și tratamentele pot fi aplicate mai eficient cu ajutorul unui sistem de udare prin picurare.


Substanțele ajung direct la țintă, pe solul din apropierea plantei și nu se irosesc pe pământul necultivat dintre straturi.


Poți controla mai ușor cantitatea care ajunge la fiecare plantă, poți varia cantitatea pe rânduri de răsaduri sau plante mature și nu irosești mai nimic.


Cresc mai puține buruieni


Buruienile dintre răsaduri cresc mai bine când le uzi și le stropești cu îngrășăminte. Pentru că asta se întâmplă când folosești aspersorul, atomizorul sau stropitoarea.


Udând direct la baza răsadurilor și plantelor mature previi în același timp dezvoltarea buruienilor. Ai mai puțin de lucru cu ele și nu mai e nevoie să apelezi la ierbicide sau să pui mâna pe sapă ori pe chircă.


Semințele germinează mai ușor


Pentru că prin picurare le asiguri o umiditate relativ constantă, semințele vor germina mai repede cât în cazul udării clasice. Poți apela la acest sistem de udare și în solar sau seră.

(semințe de plante)


Nu necesită un teren perfect nivelat și aerat


Când uzi prin aspersare sau direct cu furtunul, apa care băltește și denivelările de teren devin rapid o problemă.


Zonele înclinate înseamnă că unele porțiuni primesc mai multă apă decât altele, iar apa care care se acumulează în gropi este o sursă de dăunători.


Prin picurare, apa ajunge direct la baza plantei și este absorbită rapid în sol. Obții deci o udare mai uniformă, iar apa nu se acumulează pe unde nu trebuie.


Lucrează bine și cu presiune scăzută


Diferența de presiune necesară pentru aspersoare, comparativ cu o rețea de irigare prin picurare, se vede cu ochiul liber.


Dacă pământul este așadar într-o locație unde nu ai acces la apă cu presiune foarte bună, va fi cea mai bună soluție pentru a uda eficient culturile.

Sistemul de picurare presupune mai puțină muncă umană


Un kit de de irigare prin picurare, bine gândit și instalat, te scutește de multă muncă. Tot ce ai de făcut este să dai drumul la apă de la sursa principală și să o oprești la timp.


Dacă vrei să reduci și mai mult din activitate, poți include un programator într-un astfel de kit cu furtun de picurare. Acest accesoriu permite pornirea și oprirea programată a întregii instalații.


Pentru oricine dorește să aibă culturi sănătoase, recolte bogate și o grădină frumoasă și îngrijită, sistemele de udare prin picurare sunt o variantă foarte atrăgătoare, cu multe beneficii.


Înainte de a decide însă să cumperi un kit cu furtun de picurare și să te apuci de instalat, e bine să iei în considere și cele câteva dezavantaje care vin la pachet cu această soluție.


Investiția inițială este semnificativă


Vorbim despre furtunuri mai mari și mai mici, întinse pe întreaga suprafață cultivată, cu urmând linia plantelor, pomilor, viței de vie etc., cu numeroase accesorii (conectori, dopuri, teuri, duze, robineți, garnituri, cleme, coturi).


Investiția inițială va fi deci mai mare decât pentru un furtun pe care îl tragi dintr-o zonă în alta a grădinii.


În unele cazuri, poate fi mai mare chiar și decât alternativa prin aspersare, care acoperă o suprafață destul de mare cu un singur punct de pulverizare. Dar, investiția se recuperează în timp, atât prin economia de apă, cât și prin recolte mai bune.


Duzele kitului de irigare necesită desfundare periodică


Pentru că sunt aproape de nivelul solului, dar și din cauza apei dure sau bogate în fier, duzele de picurare se înfundă și necesită desfundare periodică.


Ai însă la îndemână desfundătoare pentru furtunuri de picurare, ușor de folosit și accesibile la preț. Nu funcționează însă singure, deci va trebui să desfunzi manual duzele înfundate.


Sistemele de irigare prin picurare trebuie instalate


La fel ca rețetele de udare cu aspersoare și aceste sisteme au nevoie de puțină planificare înainte de achiziția materialelor și de instalare.


Nici una dintre etape nu este însă dificilă și găsești ușor pe Internet tutoriale care te ajută să te ocupi singur de ele.


Necesită golire completă pe timpul iernii


Furtunurile din sistemul de irigare prin picurare, și în special coloanele principale, pot plesni dacă rămân cu apă pe timpul iernii. Este deci necesar să golești complet instalația de udare înainte de primul îngheț.


Trebuie să verifici periodic duzele și furtunul


Pentru ca udarea să fie eficientă, semințele să rodească și plantele să crească frumos, trebuie să verifici periodic sistemul de irigare.


Este ceva mai dificil, pentru că totul se întâmplă la nivelul solului și e mai greu să observi care duză s-a blocat sau dacă furtunul de picurare este fisurat pe undeva.


Când plantele sunt încă mici, poți folosi aspectul solului pentru a găsi zonele cu probleme (petele de pământ uscat sau dimpotrivă, de sol permanent ud).


O dată ce plantele au crescut, îți poate fi de ajutor aspectul frunzelor (zone cu plante îngălbenite etc.). Nu neglija însă și verificare vizuală directă a tuburilor de picurare.



Pentru a crește bine și a da roade plantele au nevoie periodic de apă curată și într-o cantitate potrivită. Uneori asta înseamnă irigare și aduce cu sine costuri suplimentare. Irigarea prin picurare este una dintre cele mai bune soluții pentru udarea eficientă a culturilor și poate face diferența în perioadele secetoase.





















Comentarios


bottom of page